fbpx

Vajrasana este o adevarata bijuterie intre asane si nu ar trebui sa lipseasca din practica zilnica. Este considerata foarte valoroasa, pentru realizarea cu succes a tehnicilor de pranayama si meditatie.

Aceasta asana este frumoasa prin ea insasi. Forta interioara trezita de Vajrasana este foarte puternica, asa cum este in natura forta fulgerului. Mintea practicantului devine pura si neclintita, amintind de un diamant, iar inima sa este adanc cucerita de iubire. Conflictele dintre minte si suflet dispar. Nu mai exista granite intre aceste doua planuri ale fiintei noastre. Sufletul gandeste duios si mintea iubeste cu forta.

Semnificatia numelui posturii

In limba sanscrita, “vajra” inseamna “fulger, traznet”. Al doilea sens al lui “vajra” este diamant, bijuterie pretioasa prin stralucirea, duritatea si claritatea ei.

Modul de realizare a asanei

Pozitia de pornire este stand in genunchi. Calcaiele se departeaza intre ele si se lasa cativa centimetri intre degetele mari de la picioare. Se formeaza in acest fel o adancitura foarte potrivita, in care asezam bazinul. Acesta nu trebuie sa se aseze pe calcaie. Iar degetele mari de la picioare nu se ating intre ele. Palmele se pun pe coapse sau pe jonctiunea dintre bazin si coapse. Coloana vertebrala  se mentine dreapta, capul in prelungirea ei. Relaxam toti muschii, care nu ne ajuta la mentinerea posturii.

Concentrare si constientizare

Remarcam trezirea energiilor la nivelele Anahata Chakra si Ajna Chakra, armonizarea planului afectiv cu cel mental din fiinta noastra. Stare de afectivitate pura, limpezime si forta mentala. Intregul corp este energizat si devine mai transparent fata de lumina spirituala.

Vajrasana este o postura care favorizeaza meditatia si de aceea, practicand-o, veti putea sa va cufundati in fericirea inimii.

Efectele realizarii Posturii Diamantului

  • in aceasta postura, comprimarea muschilor gambelor franeaza considerabil circulatia sanguina in acesta zona. Prin urmare, sangele pe care inima il destina in mod normal membrelor inferioare, este in buna parte deviat catre organele abdominale. De aici rezulta influenta considerabila a asanei asupra tubului digestiv.
  • postura recomandata celor cu dispepsie, celor cu afectiuni hepatice si in general tuturor celor care sufera de atonia tubului digestiv.
  • Vajrasana reechilibreaza statica vertebrala. Ea usureaza si regenereaza zona lombara, eliminand treptat sciatica.
  • este foarte utila sedentarilor si tuturor persoanelor pe care meseria le obliga sa ramana mult timp in picioare.
  • la femeie, pozitia specifica a bazinului, a regiunii lombare si sacrale, ca si activarea circulatiei in zona inferioara a pantecului contribuie la eliminarea anumitor tulburari caracteristice ciclului menstrual sau menopauzei.
  • la barbat, irigarea sporita a gonadelor normalizeaza producerea de hormoni masculini, mentinand constanta o activitate sexuala normala.
  • Vajrasana vindeca durerile reumatismale la genunchi si guta; este indicata in cazurile de platfus. Datorita intinderii gleznelor si labelor picioarelor se realizeaza curbura necesara, care este folositoare pentru diminuarea durerilor de calcaie.
  • cei care stau in aceasta postura un interval suficient de lung vor avea o atitudine ferma si o coloana dreapta si puternica.
  • nervii si muschii picioarelor si ai coapselor sunt intariti. Dispare mialgia (durerea musculara a picioarelor si a coapselor).
  • stomacul va lucra cu o forta sporita. Cand este practicata la un interval scurt de la masa principala si insotita de respiratii profunde, Vajrasana asigura o digestie excelenta si foarte usoara. Totusi, in cazul celor cu dispepsie, aceasta nu ii va scuti deloc sa se ingrijeasca de o cat mai buna masticatie a alimentelor in timpul mesei.
  • corpul devine puternic si ferm, prin practica acestei asane. Yoghinii au numit-o Vajrasana, sugerand ca prin practicarea ei, corpul devine ca diamantul (vajra). Prin aceasta, degetele picioarelor, genunchii, gambele si soldurile sunt intarite.
  • postura este extrem de folositoare pentru cei inclinati sa doarma prea mult. Ea se dovedeste utila elevilor si studentilor, precum si acelora care lucreaza noaptea tarziu. Trebuie practicata timp de 10 minute dupa masa, cand curgerea energiei prin nadi-uri este in mod obisnuit in sus. Vajrasana inverseaza aceasta circulatie, indreptand-o in sus, contribuind astfel la accelerarea digestiei.

Practica postura Vajrasana in aceasta clasa de Yoga pentru incepatori.

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment