fbpx

Postura Clestele (Paschimottanasana) este recunoscuta a fi extrem de valoroasa in cele mai importante tratate de yoga. In primul rand pentru efectele deosebite pe care le are pe plan spiritual, desi este atat de usor de practicat.

Ea are o influenta speciala asupra circulatiei energiilor prin coloana vertebrala, care este considerata axul transformarilor profunde in om. Se recomanda practicarea ei zilnica si se simte foarte repede ajutorul important pe care ea il ofera.

Semnificatia numelui posturii

In limba sanscrita, “paschima” inseamna “spate” (literal “vest”), iar “atan” inseamna “intindere” sau “aplecare”. De aceea, cel mai adesea, numele acestei asane este tradus prin “Postura intinderii spatelui”. Ea mai este cunoscuta si sub numele de “Postura Clestelui”, deoarece in aceasta pozitie trunchiul si bratele pe de-o parte si picioarele pe de alta parte sunt apropiate, astfel incat se aseamana cu cele doua brate ale unui cleste.

B.K.S. Iyengar mentioneaza chiar omologarea corpului cu directiile cardinale, in care spatele este vestul, fata este estul, capul si partea de sus a corpului nordul, iar picioarele si partea de jos a corpului reprezinta sudul.

Modul de realizare a posturii

Spatele si ceafa trebuie sa fie cat mai relaxate, iar picioarele perfect intinse. Daca insa nu putem realiza flexia, putem indoi usor genunchii, pastrand spatele drept.

Asana se va executa lin, fara smucituri. Se poate incepe intinzand bratele deasupra capului, relaxand si intinzand in acelasi timp coloana. Se expira apoi simultan cu aplecarea in fata, pornind din articulatia coxofemurala si relaxand cat mai bine spatele, gatul, capul, bratele.

Dupa ce se vor realiza unele progrese in practica posturii, se pot prinde ambele talpi cu degetele mainilor impletite.

Concentrare si constientizare

In timpul executiei veti constientiza dinamizarea vitalitatii, energizarea centrului subtil Muladhara Chakra. Sesizati circulatia libera a energiilor telurice prin spate, brate si energizarea intensa a picioarelor. Remarcati felul in care calitatea si acuitatea perceptiilor se modifica prin simplul fapt ca atentia este indreptata fara contractii sau asteptari asupra lor. Prin aceasta atitudine nu exista idei preconcepute si nici dorinta de a impinge energia sau de a o indrepta intr-o directie sau alta. O lasam sa isi urmeze cursul liber.

Sesizati in final energizarea membrelor inferioare, starea specifica de vitalitate marita, difuzata in intreaga zona a trunchiului. Percepeti starea de destindere in zona lombara, regenerare.

Contraindicatii

Aceasta asana este contraindicata in ultimele luni de sarcina. De asemenea, este strict contraindicata practica ei imediat dupa masa.

Postura Clestele (Paschimottanasana) – Beneficii

 • faciliteaza o foarte buna circulatie a sangelui in intreg corpul, favorizand mai ales zona pelviana a coloanei vertebrale, ceea ce are multiple efecte vindecatoare
 • Paschimottanasana intareste coapsele si muschii gambei, tendoanele, elimina suferintele artritice, sciatica, nevralgia nervului sciatic, durerile de spate si durerile difuze din picioare.
 • niciun organ al cavitatii abdominale nu scapa actiunii acestei asana. Lenea ficatului, dispepsia (digestia grea), aerofagia si gastrita sunt gradat eliminate.
 • Paschimottansana are efecte benefice notabile asupra prostatei, uterului si ovarelor.
 • ea este de asemenea recomandata celor care au diabet si hemoroizi
 • constipatia este inlaturata, adesea chiar rapid, iar peristaltismul intestinal este mult activat
 • de asemenea, este normalizata circulatia limfatica
 • Paschimottanasana vindeca crizele de lumbago, sterge lordozele, intareste coloana vertebrala si o face rezistenta la socuri.
 • afectiunile dermatologice sunt de asemenea ameliorate prin practica. Fata devine radianta, ochii dobandesc o expresivitate aparte.
 • Paschimottanasa este foarte eficienta pentru combaterea obezitatii. Ea face talia subtire si elimina grasimea inestetica de pe abdomen si coapse.
 • din punct de vedere psihic, aceasta asana ajuta la disiparea starilor anxioase. Prin exersarea sa corecta mintea devine foarte stabila si calma. Persoanele usor iritabile ar trebui sa practice aceasta postura.
 • aceasta postura corect practicata reduce ciclurile respiratorii intr-o asemenea masura incat nu sunt necesare mai mult de 5 respiratii pe minut.
 • textele sacre yoga afirma ca cel ce practica aceasta asana cu perseverenta nu are de ce sa se teama de batranete, fiind posesorul secretului tineretii vesnice. Foloasele acestei admirabile asane sunt insa direct proportionale cu durata practicarii ei. Este una dintre acele posturi care ar putea fi practicata si ar trebui sa fie practicata ore in sir.
 • aceasta asana tonifica organele abominale, elimina numeroase alte tulburari ale vezicii biliare, rinichilor, intestinului, stomacului.
 • datorita intinderii regiunii pelviene, glandele sexuale absorb cu usurinta cantitatea necesara de sange, ceea ce face sa creasca mult vitalitatea. Din aceasta cauza, aceasta postura vindeca de asemenea impotenta si slabiciunea sexuala.

Postura Clestele (Paschimottanasana)

Apasa aici pentru a deschide direct in Youtube.

Practica si aceasta clasa de Hatha Yoga de seara pentru incepatori, unde este demonstrata si postura Clestele.

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment