fbpx

Ardha Matsyendrasa – semnificatia numelui posturii

Ardha inseamna “pe jumatate”, iar Matsyendra inseamna “Domnul pestilor” si este numele unui yoghin mentionat in Hatha Yoga Pradipika, ca fiind unul dintre fondatorii stiintei yoghine. Numele asanei este asadar “Postura Domnul pestilor realizata pe jumatate”.

Spre deosebire de alte posturi, care pliaza coloana inainte, inapoi sau in lateral, Ardha Matsyendrasana o torsioneaza, acesta fiind unul dintre motivele, pentru care aceasta postura nu ar trebui sa lipseasca din nicio sedinta de yoga.

Ardha Matsyendrasana – Modul de realizare a asanei

Pozitia de plecare este din sezut, picioarele intinse in fata, trunchiul vertical, sprijinit pe fese. Postura se realzieaza alternativ, pentru dinamizarea aspectelor specifice (plus si minus) de la nivelul chakrei Vishuddha.

Este important ca spatele sa ramana cat mai relaxat, astfel incat rotatia sa se realizeze doar cu ajutorul bratelor. Bazinul se va sprijini pe cat posibil pe ambele fese, iar umerii vor fi pastrati intr-o linie orizontala, paralela cu solul. Capul se va roti ultimul si il vom pastra drept, cu barbia ridicata. Nu forta cotele si genunchii si realizeaza rotatia lent.

Modul de executie pe partea stanga

Indoaie piciorul stang, mentinandu-l lipit de sol si aducand calcaiul in exteriorul fesei drepte. Variatie: daca simtim durere in piciorul stang, putem intinde piciorul la sol. Piciorul drept se indoaie, talpa trece peste genunchiul stang si se aseaza la sol. Roteste usor trunchiul spre dreapta. Bratul stang trece in exteriorul genunchiului drept si se sprijna pe tibia dreapta, pe coapsa sau indoaie cotul si indreapta antebratul spre tavan. Variatie: daca prima varianta nu ne avantajeaza, bratul stang va trage genunchiul drept la piept ca intr-o imbratisare. Sprijinim palma dreapta la sol in spate sau pe zona lombara. Privirea este orientata cat mai mult spre dreapta, in sensul de rotatie.

Concentrare si constientizare la executia pe partea stanga

Remarca trezirea energiei in Vishuddha chakra, in aspectul ei receptiv, dinamizarea capacitatii de perceptie subtila, eliberarea de limitele constiintei corporale.

Modul de executie pe partea dreapta

Postura se realizeaza simetric, pe partea opusa.

Concentrarea si constientizare la executia pe partea dreapta

Remarca trezirea energiei in Vishuddha chakra in aspectul ei emisiv, capacitatea amrita de control asupra perceptiilor de natura subtila, eliberarea de limitarea constiintei corporale.

Ardha Matsyendrasana – Constientizare finala

Sesizeaza armonizarea energiilor la nivelul chakrei Vishuddha, echilibrarea aspectelor minus si plus. Traieste starea de puritate, percepe amplificarea rafinamentului, a simtului estetic superior, trezirea intuitiei, dezvoltarea capacitatilor premonitorii.

Simte unificarea aspectelor temporale intr-o singura durata, care capata forma prezentului, a lui “aici si acum”.

De asemenea, urmareste sa percepi efectele binefacatoare in urma energizarii produse la nivelul coloanei vertebrale. Pentru aparitia acestor efecte deosebite este necesar sa ramai in aceasta postura pentru perioade cat mai lungi (minim 10 minute).

Traieste cu toata inima armonia cu realitatea divina, eliberarea de limitarea constiintei corporale, libertatea, deschiderea catre realitati energetice subtile ca premise ale revelarii a ceea ce suntem cu adevarat.

Ardha Matsyendrasana – beneficii

Principalele binefaceri ale acestei posturi decurg din torsiunea ampla a coloanei vertebrale si din comprimarea alternativa a unei jumatati a abdomenului.

Conform invataturilor lui Swami Sivananda, efectele posturii sunt descrise astfel de A. Van Lysebeth:

  • efecte asupra coloanei vertebrale: scopul ortopedic esential al acestei posturi este de a evita sudarea in zona sacrala sau sa o remedieze cand ea a inceput sa se instaleze.
  • efecte la nivelul muschilor si ligamentelor: rasucirea pe intreaga distanta a coloanei intinde si alungeste toti muschii si toate ligamentele coloanei vertebrale, prin aceasta producandu-se un puternic aflux de sange. Astfel, postura readuce la starea normala musculatura coloanei vertebrale, prevenind si facand sa dispara curburile sau anomaliile . Ea da nastere unei senzatii de bunastare.
  • efecte asupra nervilor: daca avem in vedere imensa importanta a coloanei vertebrale traversata de maduva spinarii si dublata de lantul de ganglioni simpatici, realizam ca aceasta asana tonifica profund intregul organism si are efecte de intinerire deosebit de puternice.
  • efecte asupra glandelor endocrine: postura exercita o influenta binefacatoare mai ales asupra suprarenalelor si tiroidei.
  • efecte asupra abdomenului: postura tonifica toate viscerele, comprimand in mod alternativ fiecare jumatate a pantecelui, influentand in primul rand colonul. Aceasta postura combate de asemenea constipatia. In afara intestinului gros, ficatul si rinichiul drept sunt stimulate in timpul rasucirii spre dreapta, iar splina, pancreasul si rinichiul stang, in timpul rasucirii spre stanga. Asana imbunatateste de asemenea digestia si focul digestiv.
  • efecte globale: – postura tonifica sistemul nervos si revitalizeaza organismul;

                           – corijeaza deviatiile coloanei vertebrale;

                           – previne crizele de lumbago, durerile de sale si chiar anumite forme de sciatica;

                           – favorizeaza diureza, stimuland rinichii si suprarenalele;

                            – combate constipatia, stimuleaza si decongestioneaza ficatul si intregul tub digestiv;

                           – permite sa lupte cu o maxima eficacitate impotriva obezitatii si a celulitei pantecelui;

– sustine functia de detoxifiere a organismului

– calmeaza si aduce mintii o senzatie de liniste

Ardha Matsyendrasana

Apasa aici pentru a deschide direct in Youtube.

Vezi cum se practica si alte posturi in sectiunea Pozitii Yoga.

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment