fbpx

Recomandarile pentru practica yoga – conditii exterioare se refera la momentul, locul, hainele si salteaua potrivite.

1. Momentul

Momentul cel mai favorabil practicii yoga este dimineata, dupa realizarea purificarilor, dupa ce am mers la toaleta. In felul acesta vom fi intr-o stare buna toata ziua.

Daca programul ne impiedica sa realizam practica dimineata, o putem face seara, fie inainte de cina, fie inainte de a ne duce sa dormim. Seara este fosrte posibil sa fim chiar mai elastici si sa realizam nai usor anumite posturi. Dimineta suntem mai rigizi, din cauza imobilitatii prelungite din timpul somnului.

Dar aceasta nu inseamna ca in restul zilei nu putem practica yoga ori de cate ori vrem sau avem timpul necesar.

Este nevoie sa fim precauti in abordarea anumitor posturi inainte de culcare, daca acestea ne dinamizeaza prea tare si ne impiedica sa dormim.

2. Locul

Cel mai bine este sa se practice yoga in aer liber, pe malul unui rau, al unui lac sau pe pe o plaja la malul marii, cu fata spre soare. Dar asta putem face cel mai adesea la sfarsitul saptamanii sau in vacante. Daca locuim la casa si avem o gradina, putem practica acolo sau pe o terasa la soare.

In majoritatea cazurilor insa, vom practica yoga in casa, dar este bine sa fie intr-o camera aerisita si curata. Daca este posibil, vom mentine mereu acelasi loc pentru practica si tot daca este posibil, acel loc va fi consacrat doar pentru aceasta. Regula cea mai importanta in alegerea locului  este insa cea legata de aerisire si curatenie.

Se recomanda, de asemenea, sa se faca asanele cu fata catre nord sau est. Asanele care se executa la sol se vor face cu capul catre nord sau est.

3. Hainele

Este bine sa fim imbracati cat mai sumar (atat cat permite decenta si temperatura). Iarna, ne vom imbraca in asa fel incat sa ne simtim confortabil din punct de vedere termic. Hainele trebuie sa fie lejere si pe cat posibil din materiale naturale. Vom evita imbracamintea prea stramta, care poate sa impiedice circulatia sanguina si respiratia.

4. Salteaua

Vom practica pe o saltea de minim 5 cm, astfel incat sa nu simtim un contact prea dur cu solul. Gasesti aici mai multe recomandari privind alegerea saltelei.

In articolul urmator voi vorbi si despre conditiile interioare.

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment