fbpx

Aceste tehnici simple de purificare – kriya se refera la curatarea ochilor, nasului, dintilor, limbii si urechilor.

Dupa ce ne trezim este bine ca, inainte de a face altceva, sa mergem la baie pentru a realiza cateva actiuni de purificare. In limba sanscrita, acestea sunt numite “dhauti”, care inseamna a spala, a curata sau a purifica. Exista mai multe forme de “dhauti”, insa aici le voi prezenta pe cele mai usoare. Unele dintre ele, deja fac parte din igiena fiecarui om.

1. Caktus dhauti

Exista mai multe metode de curatare a ochilor, insa dimineata cel mai simplu e sa-i spalam cu apa rece, purificata. Spalatul cu apa rece dimineata pe fata are un efect revigorant si indeparteaza somnul. Pentru acesta vom arunca cu mainile apa rece pe ochii deschisi, urmarind sa simtim in acelasi timp purificarea care apare si energia revigoranta a apei.

2. Danta dhauti

Curatarea dintilor este si ea foarte importanta. Metodele traditionale de igiena dentara implica masarea dintilor si a gingiilor cu sare (neiodata si cat mai fina). Acest masaj se face cu degetele. Sivananda recomanda o “pasta de dinti” yoghina, care poate sa inlocuiasca intr-o anumita masura pasta de dinti traditionala. Ea se face pe loc din sare (neiodata si fina), in care se pun cateva picaturi de ulei (cel mai bine de masline sau, daca este de floarea soarelui, sa fie din cel presat la rece). Pasta obtinuta este folosita pentru spalarea dintilor.

Daca folosim degetele, vom masa dintii si gingiile cat mai bine, pana cand va aparea un sunet asemanator cu acela al miscarii degetului ud pe o oglinda curata. Daca gingiile sangereaza, vom urmari sa facem un masaj mai bland de la extremitati catre baza.

3. Jala neti

Aceasta este o metoda de curatare a nasului, care are efecte excelente impotriva racelilor si inflamatiilor nazale. Ea implica spalarea interiorului narilor cu apa sarata, prin aspirarea usoara a acesteia si apoi eliminarea ei. Apa va fi calduta si sarata in proportie de o lingurita de sare la jumatate de litru de apa. Vom turna putina apa in causul palmei stangi si blocand nara dreapta cu degetul mare  al mainii drepte, vom aspira usor apa pe nara stanga, fara sa o lasam sa ajunga pana in gura. Vom repeta procesul si pentru nara dreapta folosind pentru aceasta causul mainii drepte si degetul mare al mainii stangi. Eliminarea apei trebuie sa se faca printr-o expiratie usoara a aerului pe nara opusa, pentru a nu impinge apa catre urechi sau sinusuri.

Pentru o si mai buna curatire, se poate folosi un vas special indian, cu o prelungire care se introduce intr-o nara, apa iesind pe nara cealalta. Acest vas special permite o curatire mai buna, insa efectele sunt similare si daca se foloseste causul palmei.

4. Jihva dhauti

Prin aceasta metoda se curata limba. In timpul noptii, pe limba se aduna o serie de impuritati sub forma unei depuneri albicioase, uneori cu miros neplacut. Eliminarea acestei depuneri de toxine se realizeaza prin “razuirea” limbii cu o lingurita sau cu o spatula speciala, pana cand simti limba curata. Acum exista chiar unele periute de dinti, care au o parte dedicata curatarii limbii, dar cel mai bine se realizeaza aceasta cu o lingurita.

5. Karna dhauti

O alta actiune de purificare, care se face dimineata este curatarea urechilor. Pentru aceasta, ele se vor spala si masa cu degetul aratator.

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment