fbpx

Recomandarile in practica yoga – conditii interioare se refera la mancare, dieta si baie.

1. Mancarea

Este bine sa se practice yoga pe stomacul gol. Daca am mancat moderat, vom astepta aproximativ 2 ore. Iar daca a fost o masa bogata asteptam chiar 4-5 ore pana vom practica asane. Dupa perioada pe care am alocat-o pentru practica yoga, nu este bine sa mancam imediat. Vom pastra un interval minim de 15-20 de minute.

Recomandarea pe care o gasim in “Hatha Yoga Pradipika” referitor la cantitatea de hrana pe care trebuie sa o mancam la o masa este aceea ca stomacul trebuie sa fie umplut doar pe trei sferturi. Cu alte cuvinte, sa mancam o cantitate moderata. Aceasta ne va permite ca la scurt timp dupa aceea (1-2 ore) sa putem practica fara probleme orice asana.

2. Dieta

Pentru a ne bucura de toate beneficiile unei practici yoga pline de succes este recomandat sa diminuam sau sa renuntam la tutun, bauturi alcoolice, droguri. In egala masura, este recomandat sa limitam sau sa renuntam la consumul de carne, precum si la cafea sau bauturi energizante pe baza de cofeina.

Cu mii de ani in urma, inteleptii yoghini au realizat imensa importanta a hranei lacto-vegetariene asupra sanatatii, remarcand totodata efectele sale multiple atat asupta vitalitatii si regenerarii corpului, cat si asupra mentalului.

3. Baia

Inainte de practica yoga se poate face dus sau baie, unii yoghini chiar recomandand-o pentru destinderea musculara pe care o produce. Dupa practica yoga e bine sa pastram un interval de minim 20-30 de minute pana sa facem dus sau baie. Daca transpiram abundent si este deranjant sau neplacut mirositor, putem sa facem imediat dus, insa cu apa la temperatura corpului, nici rece, nici calda.

Practica posturilor face ca sangele sa aflueze catre organele interne, iar baia fierbinte sau rece ar stimula circulatia periferica, pentru refacerea echilibrului termic. Este bine sa ne mentinem corpul curat, facand dus sau baie zilnic sau ori de cate ori este necesar.

4. Intestinele si vezica

Se recomanda sa mergem la baie pentru a goli intestinele si vezica inainte de a practica posturile, mai ales dimineata. De altfel, practica regulata a posturilor ne ajuta sa avem un ritm regulat de evacuare intestinala.

Citeste si recomandarile pentru practica yoga – conditii exterioare.

In urmatorul articol voi vorbi despre tehnici Kriya de purificare.

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment