fbpx

Yoga pentru Sindromul intestinului iritabil este o clasa ce cuprinde o serie de exercitii ce pot fi utile in aceasta afectiune.

Sindromul intestinului iritabil este o problema intestinala cu cauze necunoscute, desi stresul pare sa fie printre factorii predominanti.

Buna functionare a digestiei depinde de actiunea sistemului nervos autonom (involuntar), in special ramura parasimpatica, asociata cu relaxarea si regenerarea. Stresul activeaza partea simpatica, sistemul „lupta sau fugi”, care poate interfera cu activitatea intestinelor.

E cunoscut faptul ca exercitiile reduc nivelul de stres. Pe langa efectul general al activitatii fizice, posturile specifice de yoga pot ajuta intr-o mare varietate de simptome ale Sindromului intestinului iritabil. De exemplu, persoanele cu constipatie beneficiaza adesea de pe urma rasucirilor si intinderilor blande din yoga. De asemenea, daca le pot realiza, le sunt benefice si posturile din Salutul Soarelui sau inversiile.

Deoarece stresul poate duce atat la constipatie, cat si la diaree (precum si la balonare, crampe si alte simptome comune in SII) o practica variata ce include asane si exerciti de respiratie faciliteaza buna functionare a intestinelor. Si aceasta deoarece acestea pot calma sistemul nervos simpatic, mutand comanda la partea restorativa, parasimpatica a ecuatiei.

Meditatia poate ajuta, de asemenea. Chiar si in situatiile in care nu poti schimba stresul, poti schimba relatia ta cu el. Aici e nevoie sa aiba loc schimbarea. Mediatia e valoroasa, din acest punct de vedere, deoarece te invata sa separi simptomele de ganduri si griji fata de ele. Sa te eliberezi de grija ce se ataseaza atat de des de simptome poate fi transformator.

Yoga pentru sindromul intestinului iritabil in afara saltelei: studiul de sine

Studiul de sine (Svadhyaya) reprezinta de asemenea o parte din prescriptiile yoghine pentru SII. Studiul de sine te poate ajuta sa iti dai seama care sunt stresorii si daca este o legatura intre acestia si simptome. Studiul de sine implica totodata sa observi legatura dintre mancarea consumata si cum te face sa te simti. Daca stii ca anumite alimente nu iti fac bine, dar alegi sa le consumi oricum, yoga iti sugereaza sa privesti mai departe, sa observi care ar fi motivul. Tinerea unui jurnal, in care scrii simptomele care apar si orice posibila legatura intre ele si stres, dieta sau alti factori poate facilita procesul de descoperire de sine.

Un alt aspect de studiat este cum mananci. Mancatul rapid poate duce la inghitirea aerului, ceea ce inrautateste gazul si balonarea. Mestecatul lent, in tihna ajuta digestia, permitand enzimelor din saliva sa patrunda in mancare, inainte de a ajunge in stomac. Prin sporirea constientizarii intregului proces de a manca se faciliteaza relaxarea, asemanandu-se astfel cu o meditatie.

Daca pasesti pe calea yoga, aproape inevitabil alegi sa faci schimbari ce imbunatatesc viata. Odata ce experimentezi calmul si linistea ce se afla in interiorul tau, devine mult mai usor sa te tratezi mai bine, mancand mai sanatos, facandu-ti timp pentru relaxare si onorand mesajele care vin din interior in ce priveste ce e bun si ce nu pentru tine.

Sper sa iti fie de folos secventa de yoga de azi!

Yoga pentru sindromul intestinului iritabil
Apasa aici pentru a deschide direct in Youtube.

Incearca si aceasta clasa de Kundalini Yoga pentru digestie sau aceasta meditatie ghidata cu Apanayana Mudra pentru Sindromul intestinului iritabil.

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment