fbpx

Yoga pentru hernie de disc poate fi utila persoanelor care se confrunta cu aceasta problema, in special daca vor sa stie ce posturi le sunt benefice si care nu.

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc se refera la o problema a discului ce se afla intre vertebrele coloanei vertebrale. Un disc spinal are un centru moale, gelatinos, incapsulat intr-o membrana mai dura. Discul herniat apare atunci cand o parte din acest nucleu iese printr-o fisura a membranei care il inconjoara. Hernia de disc poate aparea in orice segment al coloanei vertebrale, dar cel mai frecvent in zona lombara. In functie de zona in care se afla, discul herniat poate provoca durere, amorteala sau slabiciune in brat sau picior. Se intampla insa, ca acesta sa nu dea deloc simptome.

De cele mai multe ori, hernia de disc este rezultatul degenerarii discului, odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce imbatranim, discurile devin rigide si mai predispuse la rupere. Factorii care pot mari riscul de hernie de disc sunt: greutatea (greutatea in exces apasa pe discurile zonei lombare), ocupatia (ridicari repetate, rasuciri), genele (unele persoane au predispozitie catre hernie de disc), fumatul (reduce nivelul de oxigen din discuri), sofatul (pozitia sezand impreuna cu vibratiile motorului pun presiune pe coloana), sedentarismul( exercitiile regulate pot preveni hernia de disc.)

Yoga pentru hernie de disc – pozitii benefice

Yoga este recunoscuta ca o activitate recomandata in reducerea durerii de spate provocata de hernia de disc. Yoga ajuta la alungirea muchilor ce trebuie intinsi dupa hernierea discului. Ajuta de asemenea, la intarirea musculaturii din jurul coloanei vertebrale si a soldurilor, pentru a stabiliza zona afectata.

In ce priveste posturile care nu sunt recomandate in aceasta situatie, printre acestea se numara:

  • posturile in care ne aplecam in fata la un unghi mai mic de 90 grade, cu picioarele intinse (Postura mainilor la picioare, Clestele)
  • posturile in care ne ghemuim trunchiul (Pisica)
  • posturile rasucite (Postura Regele Pestilor)

Cat despre cele benefice, acestea se refera la pozitia de extensie a coloanei, asadar posturile ce presupun arcuire, cum ar fi:

  • Sfinx
  • Cobra
  • Lacusta
  • Arcul
  • Crocodilul

Pe langa aceste recomandari, consultati medicul inainte.
Sa va fie de folos!

Yoga pentru hernie de disc
Apasa aici pentru a deschide direct in Youtube.

Incearca si aceste meditatie, ce sprijina sanatatea spatelui: Meditatie ghidata pentru spate cu Anudandi Mudra.

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment