fbpx

„Yoga pentru echilibru hormonal si menopauza” este o clasa dedicata femeilor ce se confrunta cu dezechilibru hormonal, odata cu trecerea in alta etapa naturala a vietii. Dezechilibrele hormonale se produc de cele mai multe ori atunci cand corpul traieste constant starea de stres, de alerta, de a actiona si neglijeaza nevoia corpului de a se relaxa si a se detensiona. Pe langa aceste cauze generale, pot aparea si conjuncturi specifice, cum este tranzitia catre menopauza.

Ce este menopauza?

Menopauza este periaoda in care femeia nu mai are menstruatie de cel putin 12 luni. Varsta medie la care se instaleaza este 51. Perimenopauza este perioada dinaintea menopauzei si poate dura de la 4 la 10 ani. In mod normal, femeile intra la periomenopauza in jurul varstei de 45 ani. Aceasta este perioada in care experimenteaza cele mai multe simtome fizice si emotionale.

Unul dintre primele semne ca esti la menopauza este aparitia modificarilor in ciclul menstrual. Poate deveni mult mai scurt sau mult mai lung sau neregulat. De asemenea, sangerarile poate sunt mai abundente sau simtomele de sindrom premenstrual mai pronuntate.

Pana la instalarea menopauzei, nivelul de estrogen coboara pana la 90%. Totusi, in perimenopauza, femeile pot pierde o cantitate mare de progesteron, ceea ce duce la dominarea estrogenului. Aceasta cantitate insuficienta de progesteron poate cauza si alte simptome in ciclul menstrual. Acestea pot fi: pierderea libidoului, balonare, sani umflati si tensionati, schimbari de dispozitie, iritabilitate, depresie, ingrasare in jurul abdomenului si soldurilor si dureri de cap.

In timpul perimenopauzei, ciclurile vor incepe sa fie fara ovulatie, deoarece productia de ovule inceteaza treptat pana la menopauza, cand inceteaza complet. Impreuna cu progesteronul, productia de estrogen si androgen (precursor al hormonului masculin, care ne da dorinta sexuala) scade in cele din urma. Iar productia lor este trimisa de la ovare catre alte organe, cum ar fi glandele suprarenale sau tesutul adipos.

Yoga pentru echilibru hormonal si menopauza – exercitii de respiratie si pozitii

In clasa de astazi, incepem cu cateva tehnici de respiratie, ce au ca efect, pe langa linistire si relaxare, racirea corpului. Astfel, contracaram cateva dintre simptomele neplacute din timpul menopauzei, cum ar fi bufeurile sau transpiratiile.

Continuam cu cateva posturi ce ajuta la eliminarea durerilor de spate, a oboselii, dar si la stimularea glandelor pituitara, tiroida si ovare. Secventa se aplica atat barbatilor, ce se pot confrunta cu neplaceri in andropauza, cat si femeilor aflate fie la pre-menopauza, cu cicluri neregulate, fie la menopauza sau post-menopauza.

In mare parte posturile si variatiile acestora vor avea ca focus soldurile si inversiile, ce ajuta la restabilirea echilibrului hormonal:

  • Copilul
  • Malasana
  • Fluture
  • Podul
  • Cascada

Luati la indemana accesorii precum paturi, perne, benzi, caramizi de yoga.

Sa va fie de folos!
Namaste!

Yoga pentru echilibru hormonal si menopauza
Apasa aici pentru a deschide direct in Youtube.

Incearca si aceasta meditatie ghidata cu Trimurti Mudra, ce sustine tranzitii de viata usoare.

Te invit sa te abonezi la unul dintre abonamentele disponibile pe site, pentru o gama variata de exercitii de yoga si respiratie dedicate acestei teme.

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment