fbpx

Yoga Nidra in sindromul premenstrual este o buna oportunitate de a petrece timp cu noi insene, pentru relaxare, regenerare si conectare interioara. Putem, de asemenea, sa o practicam de Luna Noua.

In faza de scadere, luna se indreapta catre intuneric. In acelasi fel, in corpul nostru, energia fizica si mentala se diminueaza, pe masura ce ne pregatim de menstruatie. Pentru unele femei, diminuarea energiei se poate prelungi de la o saptamana pana la 10 zile inainte de menstruatie. Iar altele se pot simti exagerat de obosite doar cu o zi inainte de menstruatie.

In termeni medicali, aceasta este faza luteala, care se intinde de dupa ovulatie pana la prima zi de menstruatie, aproximativ 14 zile. Pentru multe femei, ultima saptamana este cea mai provocatoare. Atunci pot experimenta cele mai multe simptome premenstruale, cum ar fi proasta dispozitie, balonare, oboseala, dureri de cap, pofte alimentare. Si acestea sunt doar cateva dintre cele 150 de simptome premenstruale potentiale!

Constientizarea si intelegerea acestor simptome pot aduce vindecare. Apoi, discutarea cu apropiatii nostri (familia, partenerul de cuplu) despre aceste posibile simptome, le pot reduce frecventa considerabil.

„Serul adevarului” premenstrual

Pana acum am discutat de impactul negativ potential al acestei faze. Dar daca tendinta catre tumultul emotional din aceasta faza ascunde unele binecuvantari? Doctorul si Psihologul Joan Borysenko sustine ca faza premenstruala este momentul optim pentru „curatenia emotionala”: „Lucrurile care poate ne deranjeaza, dar pe care suntem incapabile sa le confruntam, au tendinta sa iasa la lumina, ca si cum ar fi evacuate din inconstient in constient, pentru a putea ajunge la ele.”

Schimbarea hormonala ce caracterizeaza faza luteala inseamna ca multe femei par sa fi inghitit ca prin minune un „ser al adevarului”. Se poate ca o buna parte din mania si nervozitatea experimentate premenstrual sa fie modul in care corpul nostru exprima adevarurile pe care incercam sa le inabusim.

Vestea buna este ca eliberarea acestor emotii intense poate fi la fel de simpla ca dezvoltarea constientizarii de sine, in a asculta mesajele pe care corpul ni le transmite. Astfel, poate atitudinea capricioasa nu vrea sa transmita decat ca am vrea sa fim lasate in pace, pentru un timp de introspectie.

Yoga Nidra in sindromul premenstrual: conectarea cu sinele creativ

Faza premenstruala este numita si faza creativa, femeile fiind mai conectate cu energia lor creativa si intuitiva. Ceea ce inseamna ca ceea ce avem stocat in subconstient devine mai usor de gasit si experimentat.

De altfel, asa cum Dr.Christiane Northrup sustine, in perioada luteala, activitatea in emisfera cerebrala dreapta creste (conectata cu creativitatea si intuitia) si descresc abilitatile conectate cu emisfera cerebrala stanga (rationale, logice). Putem astfel folosi aceasta perioada pentru a ne angaja in procesul creativ favorit.

Yoga Nidra in sindromul premenstrual: lucreaza cu energia curatatoare

Faza premenstruala echivaleaza cu toamna ciclului tau. In aceasta perioada este o energie naturala de curatare si pregatire, recoltand eforturile din ultima luna, in timp ce corpul incepe sa se orienteze catre interior.

Poti sprijini acest proces de curatare si eliberare, curatand si terminand orice sarcini sau proiecte urgente, pentru a-ti permite timpul de relaxare si odihna, odata cu menstruatia.

Pe langa indeplinirea sarcinilor, te poti sustine prin detoxifierea emotionala in aceasta perioada. Recomand sa iti aloci un timp personal, pentru a folosi unelte de eliberare emotionala (vezi praragraful urmator), pentru a gestiona si elibera orice frustrari sau suparari acumulate in ultima luna. Acest proces poate fi foarte vindecator si te poate sustine pe calea ta de crestere personala. Yoga Nidra este un instrument foarte puternic in acest sens.

Strategii pentru a trece usor prin faza premenstruala

In loc sa ne uitam in exterior si sa interactionam cu ceilalti, faza premenstruala este un moment excelent pentru consolidare solitara. Iata cateva indrumari pentru a trece usor si gratios prin aceasta faza:

 • desi e important sa dezvoltam constiinta de sine pentru a recunoaste situatiile din spatele emotiilor, pe masura ce apar, e recomandat sa pastram discutiile mai detaliate despre ele pentru alta faza a ciclului nostru.
 • vei fi mai productiva si mai armonioasa, in aceasta faza, daca te lasi in voia laturii tale creative
 • este vital sa petreci un timp singura, pentru a intelege emotiile care apare si a nu rani inutil pe ceilalti.
 • relaxeaza-te in bai lungi. Adauga 1-4 linguri de sare Epsom, pentru a creste nivelul de magneziu, care e scazut in aceasta perioada.
 • bucura-te de ciocolata neagra de buna calitate. Cacaoa este bogata in magneziu si are un impact pozitiv asupra starii mentale si emotionale.
 • fa plimbari lungi in natura. Benefic in special cand „mintea maimuta” exagereaza si face din tantar armasar.
 • scrie in jurnal. Un mod simplu de a procesa emotiile care apar.
 • rezerva timp pentru a citi si a te odihni. Asculta orice mesaje vin din subconstient.
 • dormi mai mult. Astfel, simptomele isi pot rari frecventa.
 • ofera-le sanilor tai un masaj hranitor. Masarea sanilor creste circulatia in aceasta zona, ajutand in drenajul limfatic si la decongestionarea sanilor.
 • practica sevente de yoga potrivite pentru aceasta faza (Yoga Nidra in sindromul premenstrual este una dintre secventele recomandate)
 • fa exercitii sau miscare fizica. Yoga si exercitiul fizic cresc nivelul de endorfine si serotonina.

Te incurajez sa iti asculti corpul, nu egoul, atat cand esti pe salteaua de yoga, cat si in fazele critice ale ciclului menstrual. Asigura-te mereu ca mergi impreuna cu energia, nu impotriva ei, in special daca experimentezi simptome PMS.

Yoga Nidra in sindromul premenstrual
Apasa aici pentru a deschide direct in Youtube.

Incearca si aceasta meditatie Yoga Nidra, pentru relaxare profunda, aceasta Meditatie Mindfulness pentru linistirea gandurilor si ancorarea in prezent sau aceasta meditatie ghidata cu Yoni Mudra pentru ameliorarea simtomelor din Sindromul Premenstrual.

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment