fbpx

Yoga in perioada fertila a femeii ne ajuta, printre altele sa ne conectam mai profund cu feminitatea noastra, aflata acum la cote maxime.

Perioada fertila are loc in preajma ovulatiei. Aceasta acopera doua-trei zile inainte si dupa ce ovulul a fost eliberat de ovar. Acum, suntem mai energice si orientate mai mult spre exterior. Similar, cand este Luna Plina, si totul e scaldat in lumina ei argintie, avem tendinta de a iesi si de a ne bucura de frumusetea si energia ei.

Calitatile suculente ale lunii pline sau ale perioadei fertile a femeii simbolizeaza vara ciclului menstrual. Daca acestea coincid, se spune ca atunci suntem cele mai fertile. Desigur, nu toate ovulam in tandem cu luna plina, ceea ce e perfect normal. Insa, putem privi metaforic faza de ovulatie, ca timpul de luna plina al ciclului menstrual.

Am discutat anterior ca faza menstruala reprezinta partea intunecata a feminitatii, fiind vorba de eliberare, renuntare, curatare, retragere spre interior si a fi indisponibil pentru ceilalti (gasesti o practica yoga potrivita pentru menstruatie aici si posturi contraindicate aici). La polul opus, in perioada fertila, totul este despre receptivitate si deschidere – despre a primi, atat psihologic, cat si fizic si emotional. Suntem mai dispuse sa acceptam grija si iubirea celorlalti, dar si sa le oferim.

Perioada fertila a femeii – ce se intampla in corp

Stiinta sustine ca faza de estrogen crescut din perioada fertila a femeii duce la un comportament mai sociabil al acesteia. Libidoul este crescut si femeile se simt mai atractive decat de obicei. Studiile au aratat ca in aceasta perioada femeile emit feromoni, ce atrag sexul opus. Corpul se pregateste pentru procreare.

De asemenea, nivelul ridicat de estrogen influenteaza si functionarea creierului. Astfel, se remarca o crestere a activitatii in emisfera stanga (asociata cu fluenta verbala) si o descrestere a activitatii in emisfera dreapta (conectata cu competentele vizio-spatiale). Aceasta crestere in fluenta verbala poate explica de ce aceasta este cea mai expresiva faza a noastra. Suntem mai predispuse la dialoguri apropiate, abilitatea de a ne exprima cu compasiune si tact fiind la cote maxime.

Nivelul crescut de estrogen in perioada fertila a femeii afecteaza pozitiv si starea generala de bine. Serotonina si endorfinele produse in aceasta perioada ne fac fericite si lupta impotriva depresiei. Prezenta estrogenului in corpul femeii promoveaza de asemenea si productia hormonului allopregnanolone, un hormon cu puternice efecte anti-anxietate.

Faza de ovulatie denota cel mai feminin aspect al ciclului menstrual. E recomandat sa incorporam practici ce hranesc si infrumuseteaza, precum masajul cu ulei, aromaterapia, bai calde, yoga sau orice activitate care ne apropie de sinele nostru feminin.

Yoga in perioada fertila – recomandari

1. Deschide inima si spatiul pantecului prin yoga in perioada fertila

Ne putem imbunatati experienta acestei faze feminine a ciclului menstrual, atunci cand introducem in rutina noastra exercitii de respiratie, relaxare, meditatie si yoga. Acestea hranesc si activeaza centrii energetici cu cea mai multa energie feminina: centrul inimii si spatiul pantecului.

Alege extensii active ale spatelui, cu suport sau posturi ce „deschid pieptul”, pentru a lucra cu energia iubitoare si reconfortanta a acestei faze. Pentru a maximiza fertilitatea si a da forta energiei feminine („shakti prana”), include miscari de rotatie si balans ale soldurilor.

In orice moment al practicii de yoga, dar in special in posturi restorative, la inceputul sau la sfarsitul clasei, poti incorpora respiratia abdominala. Pozitioneaza mainile pe abdomenul inferior, pentru o mai buna constientizare a acestui spatiu.

2. Conecteaza spatiul pantecului cu inima

Este bine sa incurajam conexiunea dintre cei doi centri energetici feminini- spatiul inimii si spatiul pantecului, in special daca ne dorim o sarcina.

Potrivit medicinei chineze, exista un meridian important (canal de energie) care circula intre inima si uter numit meridianul „Chong Mai”. Acesta trebuie deschis, astfel incat conceptia sa aiba loc. Dr. John Veltheim explica in detaliu importanta acestui meridian in sanatatea si vitalitatea femeilor aici: „In vremurile moderne, in care predomina extenuarea din cauza stresului, cel mai adesea, meridianul Chong Mai este cel care sufera cel mai mult. Chong Mai functioneaza cel mai bine cand corpul e plin de energie si lipsit de stres. Dintr-un anumit punct de vedere, nivelul de energie este un indicator al sanatatii, deoarece atunci cand Chong Mai este „plin”, intreaga cavitate abdominala este plina de energie hranitoare, organele sunt vitale, sanii sunt plini, plamanii puternici si fata fara riduri.”

Una dintre cele mai simple cai de a ne intari conexiunea inima-pantec este prin practicarea mudrei Inima-Pantec (mana dreapta pe spatiul pantecului, mana stanga pe piept) (Fig1). Aceasta poate fi practicata la inceputul sau la sfarsitul practicii de yoga, in sezut, in picioare sau din intins pe spate. Mudra Inima-Pantec centreaza, impamanteaza si creeaza o conexiune imediata intre cei doi centri energetici feminini. Poti practica, de asemenea, meditatia Pantec-Inima.

Fig.1 Mudra Inima-Pantec din intins pe spate

3. Fii creativa si jucausa!

Una dintre calitatile feminitatii este joaca si aceasta poate fi incorporata cu usurinta in practica de yoga, prin miscari ce curg si chiar miscari de dans. Rotirile soldurilor elibereaza energia din pelvis si stimuleaza centrul energetic radacina si cel sacral (spatiul pantecului), facilitand fertilitatea optima si alinierea naturala cu senzualitatea sporita din aceasta perioada.

Poate fi eliberator pentru partea feminina a fiintei noastre ca uneori sa depasim limitele saltelei de yoga, sa punem muzica preferata si sa dansam, abandonandu-ne si jucandu-ne cu miscari curgatoare, feminine, ce includ instinctiv rotiri ale soldurilor, balans si unduiri. Lasa ca miscarile libere de yoga si de dans sa reflecte creativitatea si bucuria naturala ale acestei perioade.

4. Nu uita de conectarea cu pamantul

Impreuna cu posturile ce deschid inima si miscarile senzuale, yoga pentru perioada fertila aduce cu sine si o energie de impamantare, prin posturi de deschidere a soldurilor, precum Porumbelul (Fig.2 si Fig.3) si Malasana (Genuflexiunea Yoghina) (Fig.4, 5, 6). Aceasta din urma intareste „shakti prana” in zona pelviana, conectandu-ne in acelasi timp la energia hranitoare a mamei pamant.

Fig.2 Porumbelul cu trunchiul sus
Fig.3 Porumbelul cu trunchiul jos
Fig.4. Malasana
Fig.5 Malasana cu rasucire spre dreapta
Fig.6 Malasana cu rasucire spre stanga

Plonjeaza adanc in minunata energie feminina si bucura-te de efectele inaltatoare ale acestei perioade!

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment