fbpx

Yoga in Oboseala Cronica poate fi utila din numeroase motive. In primul rand, o practica blanda de asane intinde musculatura si flexibilizeaza articulatiile, fara sa forteze corpul. Apoi, Restorative Yoga, exercitiile de respiratie si alte practici de relaxare pot fi facute oricat de obosit ai fi si pot ajuta la regenerare.

Pentru ca oboseala poate fi cauzata de o gama larga de afectiuni, asigura-te ca ai consultat medicul inainte. Afectiuni precum anemia, hipotiroidismul, apneea in somn pot fi cauze pentru oboseala, dar si medicatia curenta.

Sindromul oboselii cronice este o afectiune potential debilitanta, ce afecteaza multiple sisteme in corp, inclusiv sistemul nervos, sistemul imunitar si sistemul hormonal.

Cel mai proeminent simptom este oboseala coplesitoare, deseori dupa minim de efort. Alte simptome comune includ febra mica, febra musculara, probleme cu somnul, dificultati de concentrare („ceata mintii”), dureri de cap, dureri in gat. De mentionat este faptul ca unele persoane pot avea aceasta afectiune, fara sa aiba toate simptomele.

Desi se aseamana, spre deosebire de depresie, persoanele cu oboseala cronica nu sunt demotivati, ci frustrati ca nu pot realiza ce isi doresc. In plus, acestia gasesc placere in alte activitati, spre deosebire de cei in depresie, care isi pierd interesul pentru orice.

Stresul joaca un rol important in oboseala cronica. Multe persoane cu acesta afectiune au un nivel scazut de hormoni ai stresului, ca si cum glandele lor suprarenale  au slabit dupa ai de functionare excesiva. Abordarea yoghina este de a incepe cu practici restorative si relaxare profunda, inainte de a-si reconstrui puterea. Eficienta practicii yoga tinde sa creasca pe masura ce o mentii, oferind astfel imbunatatiri stabile si progresive.

Cum se integreaza yoga in vindecarea oboselii cronice

Cei care sufera de oboseala cronica s-au obisnuit deja sa ignore mesajele corpului lor in ce priveste nevoia de odihna. Poate folosesc deja cofeina si alte stimulente pentru a oprima obiectiile corpului. Pentru cei care nu sunt obisnuiti sa isi asculte corpul, senzitivitatea interna ridicata pe care practica regulata de yoga a aduce, poate fi benefica.

Asanele si meditatia

Anumite posturi de yoga pot fi de ajutor pentru problemele de somn specifice oboselii cronice. Cei care sufera de aceasta afectiune au dificultati in a intra in somn profund, cand au loc numeroase functii de regenerare. Studiile pe meditatorii pe termen lung au aratat ca in timpul meditatiei, creierul poate ajunge la acelasi functii restorative ca in somn adanc. De asemenea, pe langa asane si meditatie, tehnicile de respiratie pot imbunatati somnul.

Pranayama – respiratia

Pranayama face ca intregul metabolism sa functioneze mai bine, cu imunitate crescuta, digestie mai buna, somn mai bun, mai multa energiei si vitalitate si reglare hormonala. Pare a fi un compensator homeostatic, ce echilibreaza totul si face lumea sa se simta mai bine. Precum meditatia, multe exercitii de respiratie necesita minim de efort fizic. Iar beneficiile apar cu practica constanta.

Svadhyaya – studiul de sine

Yoga incurajeaza studiul de sine, svadhyaya, pentru a observa gandirea negativa, dar si pentru a ne examina stilul de viata. Traiesti sanatos? Dormi suficient? Mananci regulat? Este mancarea ta hranitoare? Exista un echilibru intre munca si relaxare?

Dharma – menirea/scopul in viata

In plus, yoga considera ca a-ti gasi dharma, a sti ce vrei sa faci cu viata ta, poate fi vital in recuperarea de sindromul oboselii cronice. Cu studiu de sine si senzitivitate crescuta, poti realiza ca jobul, relatia sau situatia prezenta nu sunt potrivite pentru tine. Linistirea mintii pe care yoga o faciliteaza te poate ajuta sa auzi mesaje pe care inainte nu le auzeai, din cauza zgomotului de fundal. Tu hotarasti ce faci cu aceasta informatie. Yoga doar te pune in contact cu ea.

Sangha – comunitatea

Apoi, este aspectul social al practicii yoga. Din cauza extenuarii, multe persoane cu oboseala cronica renunta la activitatile care le fac placere. Si aleg sa-si concentreze energia ramasa pe jobul lor. Sa fii cu oameni, sa-ti faci noi prietenii te poate ajuta sa iesi din izolare. Aceasta este ceea ce yoga numeste sangha sau comunitate si poate fi o unealta puternica pentru vindecare.

Yoga in oboseala cronica- abordarea celor 5 koshas (straturi)

Una dintre abordarile yoghine a sindromului oboselii cronice este evaluarea situatiei din perspectiva celor „cinci corpuri” (straturi/”koshas”). Conform Upanishadelor, fiinta umana este formata din cinci straturi numite Pancha Maya:

  • corpul fizic (Annamaya): diagnosticarea durerilor fizice din corp si adaptarea posturilor de yoga potrivite. Observarea dietei, stimulentelor in exces, precum cofeina, exercitiul fizic, calitatea somnului.
  • energia (Pranamaya): observarea nivelui de energie dimineata si seara si cat de regenerant este somnul.
  • emotiile (Manomaya): identificarea activitatilor care ne fac fericiti si a activitatilor care nu ne fac fericiti. Ideea este de a stimula interesul si motivatia pentru activitatile placute.
  • mintea inalta (Vijnanamaya): este despre valorile si directia in viata, despre ce este important pentru fiecare.
  • beatitudine (Anandamaya): reconectarea cu sursa de bucurie si de hrana, care poate fi de natura spirituala sau nu.

Yoga in oboseala cronica – contraindicatii si precautii

Este important sa adaptezi practica la nivelul de energie al persoanei. In general, oamenii obositi ar trebui sa evite posturi extenuante precum extensii complete ale spatelui. De asemenea, e de preferat sa evite mentinerile lungi in postura. Este mai putin obositor sa te misti prin posturi. Alte moduri de a modifica o practica pentru a minimiza extenuarea este sa adaugam pauze intre posturi, inclusiv Shavasana. De asemenea, e utila si folosirea accesoriilor precum bolstere, perne sau paturi pentru a face posturile mai relaxante si mai pasive.

Unele persoane cu oboseala cronica au un simptom deranjant cunoscut si ca hipotensiune posturala. Cand te asezi sau te ridici rapid, presiunea sangelui se poate sa nu se adapteze suficient de repede si te poti simti ametit. Hidratarea corespunzatoare, precum si tranzitiile lente atat in viata de zi cu zi , cat si in practica yoga, pot fi de folos. In plus, practica regulata a inversiilor poate fi de ajutor in hiptensiunea posturala.

Cei predispusi la ameteala, cum ar fi cei cu oboseala cronica, hipotensiune si hipotiroidism ar trebui sa evite Postura mainilor la picioare, in care capul atarna in jos. Aceasta ar putea fi inlocuita cu Postura Scaunul. Daca te simti ametit in orice postura, iesi din ea si relaxeaza-te in Shavasana sau orice alta postura confortabila cu capul mai jos decat inima, pana te simti mai bine.

Yoga in oboseala cronica- o abordare holistica

Exercitiul fizic poate fi o sabie cu doua taisuri. Excesul poate fi daunator, cauzand oboseala si mai mare, dar sa nu faci nimic este inca si mai rau. Si aceasta deoarece duce la lipsa conditiei fizice, niveluri crescute de depresie si anxietate si somn de slaba calitate. Pentru a evita aceste aspecte, incearca sa ajustezi intesitatea exercitiului la nivelul tau de energie pentru a construi rezistenta.

Pe parte de suplimente alimentare, s-au dovedit eficiente Ginsengul, Ginsengul Siberian, Ashwagandha, Coenzima Q10, magneziul. In plus, de ajutor sunt si acizii grasi esentiali, inclusiv Omega 3, care se gaseste in seminte de in si fructe de mare. In ce priveste cofeina, cantitatea prea mare poate avea efect invers revigorarii, astfel ca o cafea dimineata ar putea fi suficienta.

Carbohidratii simpli cresc rapid niveul d einsulina, ceea ce va duce la o scadere rapida a zaharului in sange si la oboseala. Poti opta pentru carbohidratii complecsi. Poate fi benefic, de asemenea, sa ai mese regulate.

In general, ai incredere in propria experienta pentru a invata ce este cel mai bine pentru tine.

Yoga in oboseala cronica – dimineata

Apasa aici pentru a deschide direct in Youtube.

 

Yoga in oboseala cronica – seara

Apasa aici pentru a deschide direct in Youtube.

Incearca si aceste clase pentru regenerare si indepartarea oboselii: Yoga Nidra in Sindromul Premenstrual, Restorative yoga pentru menstruatie, Hatha yoga de seara pentru incepatori, Yin Yoga pentru coloana vertebrala, Restorative yoga pentru solstitiu.

Namaste!

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment