fbpx

 “Ce saltea yoga sa imi iau?” este intrebarea care a fost in mintea tututor practicantilor de yoga la un moment dat. Si fiindca modelul si culoarea nu sunt singurele citerii dupa care ar trebui sa ne ghidam, voi enumera mai jos cateva aspecte de care ar trebui sa tinem cont, atunci cand ne alegem salteaua.

Am inceput sa practic yoga pe o saltea rosie din PVC, care ramanea indoita la capete, de cate ori o intindeam, de la faptul ca o pastram rulata sul. Ce este si mai amuzant e ca nu ma deranja prea tare, important era ce faceam pe ea. Si gaseam tot timpul patru obiecte , care sa stea pe fiecare colt, astfel incat sa fie dreapta. 😊) Cu timpul mi-am dat seama ca daca vreau sa plec undeva cu ea, nu pot cara tot timpul dupa mine si patru pietroaie, ca sa am o saltea intinsa. Si mai era si problema alunecatului. Imi alunecau mainile, in Cobra si Postura Rotii, atunci cand imi transpirau mainile.

Astfel am trecut la cea de-a doua saltea. Si am stiut de la inceput cum trebuie sa fie: sa se intinda perfect si sa ma ajute sa nu alunec in timpul practicii. Astfel, primul criteriu a fost materialul.

Materialul

In functie de ce anume doresti sa practici pe saltea, materialul poate fi definitoriu. Cele mai comune materiale folosite in fabricarea saltelelor de yoga sunt: PVC, spuma, cauciuc, bumbac, iuta, pluta.

  • Saltele yoga din PVC (policlorura de vinil): sunt cele mai folosite in practica incepatorilor, avand durabilitate si aderenta buna. In schimb, nu sunt prietenoase cu natura. Link afiliat: saltele de buna calitate din PVC.
  • Saltele yoga din spuma: varianta prietenoasa cu natura a saltelelor din PVC, dar care contin latex, posibil alergen. Potrivit pentru tipuri de yoga pasive (Yin Yoga, Yoga Restorativa). Gasesti aici saltele din TPE cu preturi bune.
  • Saltele yoga din cauciuc natural: inlocuiesc cel mai des saltelele din PVC, dar si acestea contin latex. Cauciucul natural are un miros specific la inceput, dar care in cateva zile dispare. Potrivit pentru tipuri dinamice sau moderate de yoga (Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Power Yoga). Un alt dezavantaj al cauciucului natural este ca se poate descompune daca este lasat mult timp in lumina solara sau in contact cu lipidele (uleiuri). Recomand saltelele premium din cauciuc de la Yogistar sau Manduka.
  • Saltele yoga din bumbac: saltele din bumbac sunt subtiri si prietenoase cu natura; adesea sunt folosite deasupra altor saltele, pentru a imbunatati confortul si suportul necesar posturilor incomode. De asemenea, bumbacul absoarbe transpiratia si creste aderenta. Potrivite pentru tipuri dinamice sau moderate de yoga (Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Power Yoga)
  • Saltele yoga din iuta: confera sustinere, elasticitate si aderenta, asemeni bumbacului. Potrivite pentru tipuri dinamice sau moderate de yoga (Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Power Yoga)
  • Saltele yoga din pluta: absorb umezeala si mentin aderenta. Potrivite pentru tipuri dinamice sau moderate de yoga (Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Power Yoga)

Grosimea

Cel de-al doilea criteriu, dar nu mai putin important, este grosimea saltelei. O saltea prea subtire poate provoca dureri articulare, in posturi ce necesita sprijin pe incheieturi, fiind deseori inconfortabila. Daca, in schimb, salteaua e prea groasa, va fi dificil sa mentii echilibrul sau sa stai mai mult timp intr-o asana.

  • 1,5 mm: aceste saltele sunt perfecte pentru cei care se deplaseaza cu salteaua, fiind o saltea foarte usor de transportat. Este o optiune buna afara, daca vrei sa simti pamantul prin saltea sau la un studio, pusa deasupra saltelei deja existente acolo.
  • 3,5-4 mm: este grosimea cel mai des intalnita, fiind combinatia perfecta intre performanta, confort si transport.
  • 5-6 mm: cele mai groase saltele yoga. Acestea sunt de obicei de calitate premium si folosite de utlizatorii experimentati sau de cei care practica posturi preponderent la sol, cum ar fi Yin Yoga sau Yoga Restorativa. Confera cel mai bun confort si sustinere, principalul dezavantaj fiind greutatea la transport.

Aderenta

Saltelele din PVC au o buna aderenta, urmate indeaproape de cele din cauciuc. Insa aderenta saltelelor din PVC se mentine doar in conditii de curatenie, fara praf, mizerie sau umezeala pe ele. Saltelele din bumbac, lana si iuta confera sustinere, prin textura elastica a materialului. Pentru a preveni alunecarea, indicate sunt saltelele din cauciuc, bumbac sau iuta. Textura lor pronuntata va impiedica alunecarea involuntara pe suprafata saltelei.

Desigur, industria fabricarii saltelelor a evoluat destul de mult si acum putem gasi saltele pentru toate gusturile si toate buzunarele. Exista saltele din pluta naturala si cauciuc natural, cu proprietati naturale anti-microbiene si anti-fungice, care ajuta la neutralizarea bacteriilor de pe saltea si a mirosului neplacut. Insa factorii decisivi in alegerea acestora ar trebui sa fie materialul si grosimea, doarece acestea influenteaza in mod direct activitatea desfasurata pe saltea.

Ce saltea yoga am ales?

Dupa ce am testat mai mutle variante de saltele, am decis sa folosesc salteaua din cauciuc natural si pluta naturala deoarece pluta absoarbe umezeala si mentine aderenta in cazul posturilor solicitante. A 2-a saltea in topul preferintelor este salteaua din cauciuc natural si strat superior textil, de la Yogistar. Pentru sesiunile de relaxare folosesc o saltea din spuma, Manduka.

Linkurile de mai sus sunt linkuri afiliate, achizitionand o saltea prin linkurile de mai sus imi sustineti activitatea si ne ajutati sa ne bucuram impreuna de Yoga. Namaste! : )

Author

Instructor de Hatha, Yin & Restorative Yoga 300H TTC, acreditat de Yoga Alliance U.S.A., Tehnician nutritionist, Terapeut Theta Healing

Write A Comment